Čičulin – ERIKA FILIPAN

Istraživanje načina života, predmeta i konteksta njihove upotrebe u prošlim vremenima suženo je na pohranu kruha, u to vrijeme osnovne životne namirnice. U vrijeme kada nije bilo pekara, obitelji su svake nedjelje pekle kruh za svaki dan u nadolazećem tjednu, od kojih su prvi pojeli odmah. Ostalo su pohranjivali na viseće grede kako bi kruh bio što dalje od tla i prljavštine, no i zato jer je često bio plijen glodavaca.Inspiracija za kolute koji predstavljaju kruh na gredi, proizašla je iz tradicionalne tehnike pisanja kruha u vrijeme blagdana.

 

Igra je predviđena za 2 igrača a cilj je riješiti se svih koluta bez da se poremeti ravnoteža konstrukcije. Ukoliko se ravnoteža naruši igra je gotova i mora se krenuti od početka.

Najprije se poslože drveni štapići i podjeli međusobno jednak broj koluta (svaki igrač po šest koluta). Zatim igrači kreću po redu stavljati kolute na označene krajeve letvica. Potrebno je međusobno surađivati i pratiti gdje suigrač stavlja određeni kolut kako bi se mogla uspostaviti ravnoteža sa druge strane.

Kada se zajednički riješe svih koluta, a da se konstrukcija nije srušila, igrači su ispunili svoj zadatak i zajednički došli do pobjede.