ZNATIŽELJNA NIT – Jovana Vlaisavljević

Prirodni materijali i stare tehnike tkanja iz običaja naših predaka u Ličkim krajevima interpretirani su u dizajn igračke. Tradicionalne tehnike tkanja koje se danas njeguju u sve manjoj mjeri vrlo su prikladne za razvoj fine motorike i stvaralački rad prilagođen predškolskom uzrastu. Djeca  kroz igru uče strpljenju i preciznosti, a brojni načini tkanja potiču na slobodu kreativnog izražavanja.

Postoje tri vrste tkanja: paralelno, kružno i 3D tkanje. Kod paralelnog i kružnog tkanja  postavljaju se osnovne niti vune kroz koje se, ispod i iznad, provlači glavna nit. Kod paralelnog tkanja glavna nit započinje se provlačiti sa gornje ili donje strane dok kod kružnog tkanja ona kreće od križišta osnovnih niti. 3D tkanje djeci daje potpunu slobodu namotavanja niti u prostornu kompoziciju.

Istraživanjem različitih načina tkanja moguće je stvoriti svoju malu tapiseriju, a moguće je kombinirati i više različitih tkanja i spojiti ih u jednu, većeg formata.

Pedagoške i didaktičke karakteristike:

Igračka Znatiželjna nit potiče interes za upoznavanjem hrvatske baštine, posebno tradicionalne tehnike tkanja i motiva čime razvija pozitivan odnosa prema običajima i kulturi predaka. Na provijerenim vrijednostima kulturnog i nacionalnog identiteta  doprinosi razvoju osobnosti kroz  spontano usvajanje znanja i stjecanje vještina:

– promišljanje i samoprocjena vlastitih aktivnosti i postignuća

 

– razvoj kreativnosti, likovnog i stvaralačkog potencijala u plohi i prostoru

– razvoj fine motorike

– razvoj koncentracije, kombinatorike i prostorne orijentacije

– razvoj plošnog i prostornog izražavanja

– razvoj 3D percepcije i konstrukcije